Saturday, April 20, 2013

NASI ARAB : MAQLOOBA JAJ

Salam sumerr....

Tak sempat nak update entri ni semalam.... bf si kecik tu pastu terus tertido. ALmaklumla... jadual semalam mmg pack dari pagi sampai ke malam. Tambah pulak mengharungi traffic jam yang x berkesudahan tiap2 petang lepas ambil abang dari sekolah.... tensionnya tuhan aje la yang tahu. Masa dok kat kedah dulu xde la kena redah jam cam ni.. (huhuhu... rindu kat changlun la...)

Eh dah melalut pulak cerita ni. OK la back to resepi kita hari ni, Maqlooba jaj u zahra atau dalam bahasa melayunya Maqlooba ayam dan bunga kobis. Maqlooba ni maksudnya terbalik, sebab last sekali lepas masak kena terbalikkan nasik tu. Maqlooba ni memang masakan famous kat Jordan merangkap makanan favourite en asben. Jadi memang selalu la honey masakkan kat dia..

Bahan-bahannya :
1/2 ekor ayam
4 pot kecil beras
3 biji ubi kentang
1/2 biji bunga kobis
2 biji terung bulat (kalo xde yg bulat, terung panjang pun takpa)
3 sk mixed spices (rempah arab, leh carik kat mana2 kedai barangan arab)
1 biji bawang besar (hiris nipis untuk menumis)
3 ulas bawang putih (tumbuk halus untuk menumis)
sedikit buah pelaga
1 biji buah limau kering

Cara-cara memasaknya :

Mula2 bersihkan ayam. Tumis bawang putih dan bawang merah sampai wangi dan kekuningan kemudian baru masukkan ayam. Goreng sampai ayam separuh masa. Masukkan air, pastikan ayam terendam sepenuhnya... Masukkan 1 sk mixed spices, buah pelaga, limau kering dan sedikit garam. Rebus sampai ayam masak.







potong dan bersihkan ubi kentang, bunga kobis dan terung. Ubi kentang dan terung tu takyah potong nipis sangat, nanti patah bila masak ngan nasik, tak cantik.

Bersihkan asing2 yer... jangan dicampur semua sekali pulak.
Kemudian masukkan gaulkan dengan garam dan goreng agak2 garing skt.







Ini lah hasilnya.... ubi kentang lepas digoreng






Terung goreng











Dan bunga kobis goreng. bunga kobis ni honey potong besar2 skt jadi dia x pecah lepas goreng.
Sambil-sambil menggoreng tu, basuh beras sampai bersih dan rendam beras dalam air panas lebih kurang 15 minit. Lepas rendam, beras akan jadi besar sikit. Teknik ni bagus untuk bagi nasi lerai dan cantik lepas masak. Lepas 15 minit, toskan beras. Gaulkan beras dengan 2 sk mixed spices dan 4sk garam. 

So sekarang ni semua bahan dah siap untuk dimasukkan dalam rice cooker. 


 Lapisan pertama, lapiskan ubi kentang yang dah digoreng.
 Lapisan kedua, terung goreng.
Lapisan ketiga bunga kobis goreng. Bunga kobis ni lagi banyak lagi sedap.... heheheh
 Lapisan keempat, ayam yang dah direbus tadi
Kemudian masukkan beras yang dah digaul dengan rempah sampai menutupi ayam.
 Akhir sekali...... masukkan air rebusan ayam. Honey tapis air tu tapi x leh nak snap gambar la pulak kalau pegang penapis... maklumla... baru lagi dalam bab2 snap gambar masa memasak ni hihihihi.... Air rebusan tu cukup sekadar dah x nampak beras. Kalau lebih nanti nasik lembik. Kemudian boleh la dimasak atas rice cooker.






Bila dah masak, regangkan sikit bahagian tepi nasi dan telangkupkan atas talam. Sorry honey x sempat nak snap gambar sebab bila masak je en asben terus telangkupkan dan hidang.... eiiii x sabar betul.



Kami semua satu family makan dalam talam, ala-ala sunah nabi gitu hehhehhe... sebanarnya masa kat Jordan tiap2 kali dinner makan dalam talam 1 family. Memang meriah, jadi honey pun cuba la praktiskan kat sini ngan anak2. Portion yang honey masak ni cukup untuk sekali makan ja kami 5 beranak.






Jumla lagi dalam entri lain nanti ye..... bubbaiiiii




6 comments:

  1. Budak budak ni suka jer makan nasi yang hani bagi... hehehe... buleh jadi anak arab la agaknya mereka nih... hahahaha...

    psssttt... bukan anak arab... dok kat negara arab la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah boleh dok kat arab dah kak izawani hehehheh

      Delete
  2. senang kan sebab lauk dan nasi dlm periuk sama
    mcm nasi beryani gam ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je irfa.... sebab sekali masak semua. dah pernah bawak pergi lab... ramai yg dah jatuh hati dengan maqlooba ni :)

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Honey dear, baru sempat try resepi maqlooba ni gara2 si zu & gara2 kena wat abstrak smpi 5x... syukur alhamdulillah

    ReplyDelete