Sunday, September 29, 2013

NASI LEMAK SAMBAL KERANG

Pagi ni mood rajin  Honey datang.... rasa cam nak masak nasi lemak utk anak2. Semalam my maid janji nak masak nasik lemak tapi x jadi. Mungkin x sempat kot... so pagi ni Honey tunaikanlah impian budak2 tu nak makan nasi lemak... since kerang rebus utk koew teow kerang masih berbaki lagi, Honey buat sambal kerang.... Jom tengok resepi.....


NASI LEMAK

Bahan-bahannya :
3 cawan beras
1/2 mangkuk kecil santan pekat (kara)
3 mangkuk air
2 hiris halia
3 biji lada hitam (utk elakkan kembung perut budak2)
sehelai daun pandan
3 sk garam

Cara memasak:
1. Basuh beras hingga bersih (2-3 kali)
2. Masukkan semua bahan dan kacau biar rata
3. Letak atas rice cooker

SAMBAL TUMIS KERANG

Bahan-bahannya:
1/2 kilo kerang
2 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih(dikisar)
3 sudu besar cili kisar
sedikit air asam jawa
1 btg serai (dititik)
garam dan gula secukup rasa

Cara memasak :
1. Bersihkan kerang sehingga tiada pasir
2. Rebus dengan sedikit air(1/4 dari tinggi kerang), 1 sk garam dan 1 btg serai
(kerang yang direbus mengeluarkan airnya sendiri)
3. Rebus sehingga air rebusan hampir kering dan kerang terbuka
4. Apabila sejuk, buang kulit kerang.
5. Panaskan minyak dan masukkan bawang besar dan bawang putih kisar
6.Masukkan serai dan tumis hingga naik bau
7. Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak
8. Masukkan kerang dan masak hingga kerang garing
9. Masukkan air asam jawa, garam dan gula
10. Tambah air ikut kepekatan yang diperlukan. Untuk nasi lemak, tak perlu terlalu berair.
11. Apabila mendidih, bolehlah dihidang bersama nasi lemak, telur rebus dan hirisan timun....

Selamat mencuba...


No comments:

Post a Comment