Thursday, October 31, 2013

CUPCAKE COKLAT DAN VANILLA




Seminggu x update blog... x sangka cepat betul masa berlalu. Hari ni dah masuk bulan November... makin dekat tarikh defend waaaaaaaaaaa!!!!!! Walaupun sibuk giler minggu ni, tak sampai hati pulak nak hampakan permintaan puteri kesayangan... Aina.. yang minta buat cupcake utk hari kanak2 hari ni..... Semalam balik dari lab pukul 7 mlm.... ajak En hubby gi beli barang dulu, ada pulak yg x cukup... Pukul 9 malam start baking... rasa berat tulang2 badan, tapi nengok muka aina dan iskandar yang dok menunggu operasi baking cupcake terus buat2 kuat hahahhah... kena jadik superwomen. Siap baking lebih kurang pukul 1 pagi. Check out resepi ok... :)

Honey buat 2 flavor.. perisa coklat dan vanilla.. checkout resepinya :)

CUPCAKE COKLAT

Bahan-bahannya :
250 gm unsalted butter
70gm brown sugar
150g gula caster
120gm tepung
60gm serbuk koko
1 sb baking powder
1 sk soda bikarbonat
1 sk esen vanilla
4 biji telur
240ml air sejuk

Cara membuatnya :
1. Campurkan tepung, serbuk koko, soda, baking powder dan garam. Kemudian ayakkan.
2. Putar butter, brown sugar dan gula caster sehingga gebu.
3. Masukkan esen vanilla dan telur sebiji demi sebiji
4. Masukkan tepung yang telah diayak berselang seli dengan air sejuk. Pastikan mula dengan tepung dan akhir dengan tepung.
5. Aturkan cup pilihan... masukkan adunan 2/3 cawan
6. Bakar dalam ketuhar 180C selama 20 minit atau sehingga masak. (kalau nak tau masak atau belum cucuk di tengah cupcake dengan lidi, kalau masih melekat tambah masa bakar lagi 5 minit. Ulang sampai tiada sisa melekat pada lidi)







CUPCAKE VANILLA
Bahan-bahannya :
125 gm unsalted butter
150gm tepung
120gm gula caster
1 sk soda bikarbonat
1sk baking powder
120ml susu
2 biji telur

Cara membuatnya :
1. Campurkan tepung, soda, baking powder dan garam. Kemudian ayakkan.
2. Putar butter dan gula caster sehingga gebu.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji
4. Campurkan susu dengan esen vanilla
5. Masukkan tepung yang telah diayak berselang seli dengan susu. Pastikan mula dengan tepung dan akhir dengan tepung.
5. Aturkan cup pilihan... dan masukkan adunan 2/3 cawan
6. Bakar dalam ketuhar 180C selama 20 minit atau sehingga masak.



HIASAN CUP CAKE :
Untuk hiasan aku guna buttercream jer... sebab x yah simpan dalam peti ais kek tu. kalau guna whipped cream kena masuk peti pulak.

Bahan2nya :
125gm unsalted butter
300gm icing sugar
2 sk air
edible image 
coklat warna warni

Cara membuatnya :
1. Pukul mentega sehingga gebu
2. Masukkan gula icing dan air dan pukul hingga sebati
3. Lapiskan pada cupcake biar rata.
4. Hiaskan dengan edible image dan coklat urai warna warni utk lebih menarik

Kalo rajin buh warna pun blh dalam butter cream tu... Selamat mencuba ok...

Friday, October 25, 2013

Proposal Defend! Jiwa kena kental okeh...

Sebenarnya tak ada apa sangat nak cerita... seminggu ni dok terperap je dalam lab. Makan pun ala kadar je... kadang2 maggi kari, kalo bosan ubah menu maggi tomyam huuhuu... Tapi Maggi brand Mamee Chef ni memag terangkat la... harga je mahal daripada yg lain2.


Hari ni takdak member... pakat2 balik jumpa somi masing2 heheheh.... Hari ni En hubby kerja full day, kelas dari pagi sampai 9 malam... nak tambah pendapatan la katakan. Aku lak terperok je la kat lab ni sengsorang... dok baca proposal yg nak kena submit hari Isnin ni. Tinggal lagi 12 hari utk defend proposal.

Proposal defend ni step yang sangat penting masa buat PHD. Kita kena present projek PHD yang akan dibuat dan buat penilai terkesima... hahahha... aku takut aku je yang terkesima dengan soalan diorang yg selalunya amat canggih sampai susah nak jawab. hihihi.... Pesanan daripada my Prof... masa jawab muka kena confident dan jawab dengan confident. Yang penting jiwa kena kental. Anyway wish me luck okeh...

Monday, October 21, 2013

Petua Untuk Meredakan Sakit Gigi





Tadi sembang2 dengan colleague pasal sakit gigi... Dah berkali2 dia ulang alik klinik gigi.. eiii sampai seram mendengornye..

Honey ni mmg takut nak jumpa dr gigi. Bukannya dr gigi ni garang ke apa tapi mmg x suka sangat proses2 dalam bilik surgeri tu.. korang sama cam honey ke??? Skrg ni ada tertunggak appointment dgn dr gigi, tapi dok tahan2 selagi x sakit xmo pi.. kalau boleh nak g jumpa dr gigi favourite Honey je... tapi klinik dia kat jitra, kedah.... huhuhuuhu jauh sangat...

Ada kawan2 tanya pasal petua utk tahan sakit gigi... Honey share kat sini yer. Yang honey selalu guna petua no 2...

Petua Untuk Meredakan Sakit Gigi

Pilihan 1: Hancurkan bawang putih dan campurkan dengan garam. Letakkan pada bahagian gigi yang sakit beberapa minit.

Pilihan 2: Rebus cengkih, lebih kurang 2 cengkih untuk segelas air. Buat minyak cengkih. Ambil beberapa biji cengkih, minyak dalam 5 sudu, panaskan beberapa minit. Kemudian jadikan minyak sapu untuk gigi yang sakit.

Pilihan 3: Kunyah bawang merah mentah beberapa kali. Tertakluk pada keadaan kesakitan, kalau terlalu sakit, kunyah banyak biji di antara 6 hingga 8 biji sehari.

Pilihan 4: Kumur air garam ketika sakit gigi. Anda juga letak sedikit garam halus pada ubat gigi. Ia boleh meredakan sakit gigi serta menguatkan gigi anda.

Pilihan 5: Campurkan serbuk lada dengan garam. Seterusnya, gosok pada gigi yang sakit. Ia juga baik untuk anda yang memiliki gigi sensitif.

Sunday, October 20, 2013

Jom Ronda...

Lama tak update aktiviti ronda-ronda sekeluarga heheheh... Daripada simpan je gambo ni baik share ngan korang kan 

Ni aktiviti hari raya haji. Memandangkan satu taman balik kampung, yang tinggal cuma aku ngan anak beranak aku je, maka en hubby cadang kitorang ronda kat KLCC.


 Mama ngan Rashd dah ready nak jalan2.... 

Cantik pemandangan kat KLCC... si Hamoudeh hampir2 masuk mandi kat sini. Nasib baik sempat diselamatkan oleh en hubby... hahahahha

 Kakak dan abang semangat berbaju raya heheheh... Utk pengetahuan korang, pengunjung2 lain semua bukan warganegara ye... kitorang je yang semangat berbaju raya kat KLCC ni..

Besar taman permainan kat KLCC ni.. semput jugak dibuatnya. En hubby, abang ngan hamoudeh entah hilang ke mana. Tinggal aku, kakak ngan Rashd je kat sini. Kakak nyesal pakai kasut tinggi, takleh nak hyperactive hari tu... 


OK lah... ni event lain, sambut birthday Hamoudeh hari sabtu baru2 ni. Lepas je kelas, en hubby ajak bawak si hamoudeh jalan2 utk celebrate birthday dia. Mula2 tu ingat nak buat kek je sambut kat umah... tapi oleh sebab penat maka celebrate cam ni pun ok kot. Kami makan kat Nando's Alamanda. Food dia mmg sedap

 Nama binatang ni pelik sikit... kalau x silap espelada.. hahaha cam pelik kan
 Memang sedap espelada ni.. banyak gak si hamoudeh makan sampai Mr hubby kena order lagi satu. 
 Ini menu aku... nama dia Cataplana... hahaha pelik gila. nasib baik sedap. Tapi rasa cam tak cukup je huahahahha.... itu pasal la badan makin gemuk skrg ni. banyak makan... hihihi

Dan itu En spiderman, hadian besday yg hamoudeh pilih sendiri. Sekarang ni, semua benda nak buat dgn en spiderman ni. Mandi, makan, tido... Hmmm.. nasib ko la en spiderman yer 


Ini pulak trip semalam... bawak budak2 suma keluar g taman kat alamanda. En hubby nak wat kerja kat umah so aku bawak la budak2 ni keluar... kasi space skt kat dia nak kena siapkan kerja ofis.
Happynya Rashd.. suka jalan2 ye heheh
  

Tengokla betapa ganasnya diorang ni. Semua panjat keta tu termasukla maid aku hihihihi

 Muka2 keriangan... pantang nampak air pancut mesti nak posing 






ok la... itu je kot cter kali ni.... jumpa next entry ok :)

Wednesday, October 16, 2013

Projek Kek Besday di Hari Raya Aidiladha...

Hari ni hari jadi anak teruna ku yang hensem lagi menawan (walaupun hitam tapi hitam manis tau hhihihihi) yang ke-8. Makin besar anak teruna mama ni ye, mama doakan jadi anak soleh, dan berjaya dunia akhirat.... Jadi semalam bawak budak2 ni gi kedai bahan2 kek....  Nerves gak takut kedai tutup... ye la hari raya haji ni.... kalau ikut logik mana ada org nak g kedai beli brg kek kan. Orang g beraya rumah sedara mara, jumpa family. Tapi aku ni jauh di perantauan, g beraya ngan tokey kedai barang kek je la... uhuhu sedih tau.... 

Opsss back to tajuk asal, dah menyimpang lak dari tajuk heheheh...
OK nasib baik kedai bahan2 kek yummie kat seksyen 9 BBB tu bukak, dan ada gak 3-4 org melayu cam aku dok cari barang... heheheh ingatkan aku sorang je. Aku belikan edible image, Iskandar yg pilih sendiri gambar ben10 tu... Barang2 wajib byk yg dah ada kat umah, cuma aku tambah butter dengan coklat warna warni tu untuk hiasan. 




Untuk kek, buat kek coklat je... dah yg tu yg budak2 suka. Utk hiasan atas guna whipped cream.  Ok check out resepi ye :

KEK COKLAT 

Bahan2nya :

250gm unsalted butter
300gm tepung gandum
250gm gula caster
100gm gula perang
50 gm serbuk koko
5 biji telur
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1 sk garam
1 sk vanilla essence
300 ml air sejuk

Cara membuatnya :

1. Panaskan ketuhar 170C
2. Ayak bahan2 kering; tepung gandum, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder
3. Pukul mentega, gula caster dan gula perang 2-3 minit
4. Masukkan essence vanilla dan telur sebiji demi sebiji
5. Masukkan bahan ayak selang seli dengan air sejuk
6. Pukul sampai semua bahan sekata
7. Griskan loyang dengan mentega dan masukkan adunan
8. Bakar selama 45 minit pada suhu 170C



Untuk hiasan :
250ml whipping cream
Sedikit chocolate rice
Edible image
Sedikit chocolate candy
Pewarna hijau untuk hiasan

Cara2nya :
1. Pukul whipped cream sehingga kental. Utk tips memukul whipped cream blh refer blog kak azlita
2. Keluarkan 4 sudu besar whipped cream yg telah kental dan masukkan dalam mangkuk kecil dan masukkan pewarna hijau.
3. Putar sehingga sekata dan masukkan dalam piping bag. Honey guna nozel small star.
4. Pastikan kek betul2 sejuk dan potong kepada 2 lapisan
5. Letakkan sedikit whipped cream pada lapisan pertama dan ratakan
6. Letak lapisan kedua dan letakkan whipped cream sehingga menutupi kek
7. Kemaskan cream dan guna sikat untukkan kemaskan tepi kek (sikat kek tau.... jgn guna sikat rambut yg ada kat umah lak.. hihii)
8. Taburkan chocolate rice di tepi kek... (tengoklah taburan org x profesional... x hapa2)
9. Hiaskan keliling kek dengan whipped cream hijau guna piping bag
10. Letakkan edible image dan hias keliling dengan colorful candy.


Siap..... sukatan ni utk kek 1 kg. Oleh sebab oven Honey jenis kecik... buat loyang utk 1/2 kg. Jadi dapatlah  2 kek.... satu bawak g sekolah. satu lagi utk di ngapp di rumah. Lepas buat masuk dalam peti ais dulu ye... bagi cream tu keras skt. Bila dah nak potong baru keluarkan.... wokeys nak caucincau dulu...

bye....

Sunday, October 13, 2013

Anak Demam.. Mak Lebam..

Semalam badan si kecik tu mula panas.. Siang ok je main dgn abg2 ngan kak aina, tetiba malam merengek pulak... kul 8 mlm, Honey bagi makan ubat siap2. harap2 x jadi demam. Tapi kul 11 malam demam makin panas.. Baba dia dah gelisah sbb x leh nak tido. So terpaksa la bawak Rashd turun ke bilik bawah. Siapkan air suam dan lap satu badan... Tengok la tu, melalak sepuas2nya bila kena lap.

Lepas lap2 bg dia menyusu sampai terlelap... tetiba dia nangis balik. Tengok jam kul 11.45 adusss... mata aku dah ngantuk sangat nih,... xpe la bawak dia dokong2 kat depan sambil nyanyi... heheheh.. camla sedap sgt suara aku nih.. yg penting dia diam wokeys heheheh



Jam 12.30 mlm dia dah tido. Baru je letak kat atas katil dia nangis balik... tetiba muntah habis segala isi susu. aduhai... kesiannya.. Cepat2 bawak dia ke toilet, cuci semua muntah. Lepas tu tukar cadar dan sarung bantal yg terkena muntah.. Lepas tu tukarkan baju dia dan dodoikan sampai dia terlena... rasanya ada la sejam 2 kot aku tido sebab Rashd asyik terkejut je... memang lebam mata aku..

Pepagi tadi bawak dia g klinik, nampak ok pulak. tak la panas sangat... dalam keta bukan main ceria lagi... hehehe...harap2 cepat la baik demam ye sayang... Love u




Rashd... si tikus kecik

Dah lama x update cerita si budak kecik Rashd... sekarang ni dah pandai merangkak. Habis satu rumah dia merayap. Gambar ni snap semalam lepas balik kerja... dia tgh makan malam. Semalam suap dia makan nestum je.. Sambil makan sambil merayap... tempat favourite ialah bawah meja makan. Nampak sebijik cam anak tikus hehehe...





ROSEMARY GRILLED CHICKEN & BLACK PEPPER SAUCE

Salam uolszzz.... Masak apa hari ni? Hari cuti mesti masak best2 kan heheheh...

Hari ni honey plan nak masak western, konon nak kurangkan makan nasi sbb rasa dah makin gemuk je. Jadi honey nak try masak Rosemary grilled chicken. Resepi Honey amik dari blog Mamasya. .... nampak memang sedap. Utk black pepper sauce, Honey guna pre-mix black pepper sauce yang diorder dari salina ayob. Sedaaappp sangat black pepper sauce dia dan siap dlm 2 minit je ok hahhaha... mmg superb OK.. check out resepi ye...





Resepi Ayam Panggang Rosemary
Sumber; Potret Kasih@ Blogwana
Oleh; Dapurmamasya

bahan
1 ekor ayam - guna peha ayam
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering - guna yg debu
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa - guna kiub ayam dihancurkan
2 sudu besar jus limau- guna limau nipis
3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun)
5 biji kentang
2 biji tomato
6 biji baby carot-guna karot biasa dibelah
sedikit mentega - utk sapu atas ayam

Cara penyediaan

1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam petisejuk beberapa jam.
7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
8. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.- bakar sampai masak guna api atas bawah...


Untuk budak2 honey masak nasi ayam yg simple utk matchkan dgn grilled chicken ni. diorang mana leh x makan nasi kan... hehehehe. Hari ni lepas masak Honey bantai tidur sepanjang petang.... skrg ni baru nak buka laptop dan sambung wat kerja... ok jumpa uolllsss next entry ye

Thursday, October 10, 2013

MEE BANDUNG SIMPLE DAN SEMPOI....

Semalam masa beli2 barang basah dok pikir nak masak sarapan apa la plk..... Asyik mee goreng, bihun goreng, nasi goreng, koewteow goreng, dengan cucur hotdog.. hmmm dah bosan rasanya menu tu asyik ulang tayang jer.... Kekeringan idea.. jadi beli je la mee kuning, taugeh dgn sawi. Masa dok mengemas barang2 semalam teringat pulak mee bandung... hmm lama x makan mee bandung. soo utk sarapan Honey buat Mee Bandung yang simple dan sempoi... cepat dimasak dan sodap hehhhe.... Jom tengok resepi



Bahan-bahannya :
1 paket mee kuning (celur)
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering (direbus)
250gm udang
1.5 liter air
3 sb Sos tomato
1 biji telur
1 kiub ayam
Seikat sawi (celur)
Segenggam taugeh (celur)
1 biji buah tomato (dihiris)
1 btg cili merah (dihiris)
Daun bawang (dihiris)
Bawang goreng
Sedikit minyak untuk menumis

Cara Menyediakannya
1. Kisar bawang besar, bawang putih dan cili kering
2. Tumis bahan kisar hingga cili garing dan naik bau
3. Masukkan udang dan biar hingga udang masak
4. Masukkan sos tomato dan kiub ayam, kacau rata
5. Masukkan 1.5 liter air dan biarkan mendidih
6. Perasakan dengan garam dan gula
7. Pecahkan telur dan kacau sehingga nampak pekat.

Untuk menghidang :
1. Masukkan mee dan sayur dan telah direbus
2. Tuang kuah dan hiaskan dengan bahan hiris
3. Siap untuk dimakan

Simple kan... Selamat mencuba ok

Wednesday, October 9, 2013

Bagaimana Menunjukkan Rasa Cinta Kepada Suami ??



Bestnya baca tips utk hangatkan hubungan suami isteri. Rasanya ramai yang alami perkara ni kan..... Honey ambil tips ni dari fb rumah tangga keluarga muslim . Untuk ingatan diri sendiri dan share dengan rakan2 di blog.


Bagaimana Menunjukkan Rasa Cinta Kepada Suami ??

Adakah kamu merasakan suami kamu perlukan layanan dan perhatian yang istimewa? Kamu telah melalui masa yang panjang bersama suami dan berasa dirinya semakin menjauhi diri kamu? Kamu percaya dia sudah tidak ingat lagi betapa pentingnya diri kamu kepadanya? Percayalah bahawa bukan kamu seorang sahaja wanita yang merasakan keadaan sedemikian. Ramai isteri pada hari ini mempunyai perasaan yang sama dengan kamu setelah bertahun-tahun menempuh alam perkahwinan.

Jika kamu berhasrat untuk mempunyai perkahwinan yang berjaya, kamu mestilah berusaha untuk mengekalkan rasa cinta dan sifat romantik kepadanya. Sebagai seorang isteri, kamu perlu mengambil inisiatif dan menunjukkan kepada suami kamu betapa kamu mencintai dirinya sepenuh jiwa raga kamu. Lakukan setiap usaha untuk mengekalkan hubungan dengan dirinya. Ini sememangnya sukar untuk kamu lakukan sekiranya masing-masing sibuk dengan kerjaya dan urusan harian. Terdapat beberapa perkara kecil dan asas yang boleh kamu lakukan untuk menunjukkan rasa cinta kamu dan membuatkannya sedar betapa istimewanya hari-hari yang kamu berdua tempuh sepanjang perkahwinan kamu.

Antara perkara yang boleh kamu lakukan ialah:

1. Kerap-kali berkomunikasi

Bercakaplah dengannya tentang perkara-perkara yang berlaku dalam hidup kamu. Biarkan dirinya kenal dan tahu matlamat perkahwinan kamu, kepercayaan kamu dan juga keprihatinan kamu terhadap dirinya.

Mintalah pendapatnya atau nasihat daripadanya untuk kegunaan sekarang atau di masa hadapan. Ini akan menunjukkan kepadanya bahawa dirinya sememangnya pasangan kamu, tempat kamu mencurah kasih sayang dan juga perhatian.

Pasti kamu akan sentiasa berasa kebergantungan antara satu sama lain.

2. Berikan hadiah istimewa kepadanya

Buatlah kejutan dengan memberinya hadiah yang istimewa tanpa menyatakan sebarang alasan. Dapatkan edisi terkini majalah atau buku yang diminatinya, belikan dia DVD kegemarannya atau boleh sahaja menyiapkan hidangan kegemarannya sebagai hidangan makan malam istimewa bersamanya.

Kamu boleh berikan hadiah istimewa sebegini tanpa perlu menggunakan wang yang banyak. Ianya sudah cukup untuk membuatkan suami kamu merasa dirinya begitu istimewa di hati kamu.

3. Berikan pujian seikhlas hati

Sudah menjadi lumrah manusia, setiap orang pasti berasa dirinya ingin dipuji dan dihargai. Samalah jua dengan suami kamu. Apabila hubungan kamu bersamanya semakin berkembang, terdapat beberapa perkara asas yang biasa membuatkan kamu lupa untuk melakukannya iaitu pujian kepada suami.

Suami kamu sangat gembira bila kamu memujinya dengan penuh kasih sayang dan tulus ikhlas. Sebagai seorang isteri yang hebat di mata suami, buatkanlah suami kamu berasa dirinya begitu unik dan istimewa dengan mengiyakan apa sahaja pendapatnya dan mengatakan kepadanya bahawa semua perkara yang dilakukannya terbaik untuk dirinya dan juga diri kamu.

PESANAN: Perkara asas beginilah yang boleh kamu lakukan untuk menunjukkan rasa cinta kepadanya dan terus dapat mengekalkan hubungan ini buat selamanya.

Mengekalkan rasa cinta antara satu sama lain ialah suatu perkara yang amat penting dan berharga untuk setiap pasangan. Jadi, jangan segan silu untuk selalu menuturkan dan menunjukkan rasa cinta kepadanya.

Happy 4th Anniversary sayang !!!

Hari minggu baru2 ni.. keluar dating dengan mr HB utk celebrate anniversary kitorang yang ke-4. Kitorang jalan2 kat Alamanda... mula2 g shopping kat AEON Alamanda. Beli barang dapur skt pastu window shopping bahagian elektrik. Tu mmg part window shopping favourite kitorang... ada offer LED TV 43" RM1599 jer... pikir punya pikir... last2 x jadi amik. Kitorang punya financial baru nak stabil bulan ni... kang x pasal2 kena puasa anak beranak plak dek sbb beli tv baru heheheh... xpe la, insyaallah lain kali ada rezeki kitorang beli

Lepas tu cari tempat makan, mmg masa tgh dok window shopping aku tgh lapar sgt... tgk semua benda nampak sedap hahahah.. Oleh sebab hari special, kitorang cari Restaurant yang special skt... yg tak pernah try lagi. So.. decide nak try makan di Manhattan Fish Market.. tengok menu dia... wow nampak sangat best. Mostly seafood grill ataupun goreng western style.


Menu yg kami pilih.... seafood platter utk 2 org. Hmm... siap ada nasik lagi. Dalam tu ada udang, sotong, tiram dan fish fillet. Udang tu mmg super sedap.... dimasukkan cheese dan dibakar depan kitorang... mmg best dan nyummy....



 Lepas tu... surprise!!!! Dapat cincin sebentuk... waaa tq so much hubby. Dia kata niat nak beli gelang tgn tapi budget x cukup. alaahaiiii.. bg cincin pun dah cukup touching... Love u so much lah laling.... heheheh


Monday, October 7, 2013

Petua kebahagiaan rumah tangga

Alhamdulillah.... Bersyukur dengan rahmat Allah. Tahun ni kami sambut ulang tahun perkahwinan yang ke-4. Sekejap je masa berlalu... rasa cam baru je kami kenal, tetiba kawin, tetiba dapat anak... (hahaha.. tetiba la sangat). Sekarang dah 2 ada 2 cahaya mata.

Perkahwinan ni memang satu cabaran, ye lah.... masing2 ada perangai sendiri jadi nak cari persefahaman bukannya senang. Contohnya, aku ni jenis yg suka prepare apa2 awal cth holiday ke, birthday ke. But my husband rasa benda2 tu semua remeh.... x yah nak bincang awal2. dah dekat nak jadi baru pikir.. huuhuhu... blh ke camtu? 

Tapi... walau macamana berbeza pun, cubalah cari titik persefahaman ye... bincang baik2 jgn gaduh2.. jgn emo2.. heheheeh OK lah, nak share tips dari Ustazah Nor Bahiyah tentang kebahagiaan rumah tangga. Tips ni Honey amik dari blog jomkawin.com


8P Tip kebahagian rumahtangga


1. P yang pertama ialah 'puji' iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan.

2. P kedua ialah  'peluk' yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.

3. P ketiga ialah  'penghargaan' di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.

4. P keempat ialah  'perhatian' yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan.

5. P kelima mewakili  'persefahaman' kerana sebagai manusia yang bekerjaya memerlukan pasangan lebih bertolak ansur dan memahami kerjaya masing-masing.

6. P keenam membawa maksud  'pergaulan' iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.

7. P ketujuh adalah  'percutian' di mana seseorang itu perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangannya di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin atau gangguan lain.

8. P yang terakhir ialah  'permohonan' iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.
Ust. Siti Nur Bahyah juga menurunkan beberapa amalan doa selepas solat yang boleh merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri iaitu membaca surah Al-Imran ayat ke-31 atau membacakan ayat ke-200 surah sama.
Beliau berkata, kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah.
Katanya, apabila seseorang insan mengabaikan tanggungjawab terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwa yang kosong.

"Ketika kita jauh daripada Allah, iblis yang suka umat manusia bercerai berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggungjawab terhadap keluarga," katanya.

Alhamdulillah... husband Honey seorang yang pegang kuat pada agama, jadi iman solat bila berkesempatan, betulkan pemahaman hukum agama, dan tahu tanggungjawab seorang suami, ayah dan ketua keluarga. Itulah kunci kebahagian yang sebenarnya......

Friday, October 4, 2013

How to find PROBLEM STATEMENT??


Been in this situation before??? As a Master or PhD students... Problem Statement is the main thing of your research. Before you could develop your research proposal, you should have concrete Problem Statement. In simple words..... why you want to proceed your research.

The problem statement should be just in one  concise sentence. Its sound easy and logical but how to find it is the main problem... I will share with you what i had learn through my journey. This is my steps of finding problem statements...

1. Identify your main area key word. Main area will be very broad like leadership, knowledge management, strategic management or islamic finance. Choose the main area that you feel near to your interest either through working experience or personal preference... remember you will have to spend at least 3 years with this key word... so make sure you love it.

2. Identify your specific area keyword. Through general reading you will find more keywords under this main area. identify as many keyword as possible by reading latest journal article about main area. Choose one specific area as your field of research for example under strategic management, you choose strategic planning. or under knowledge management, you choose knowledge sharing.

3. Now be more focus in finding material about your specific field. Find latest articles (shall less than  5 years) in that field and search for any issues or problem arise. Find as much issues as you can and note it down in one simple table that concise of citation, issues/problem, keywords.

4. After collecting list of issues, start analyzing it to try to find relation between the issues.


It could be because :

a. Problem exist that could affect future survival of organization
b. Current policy or method is not suitable anymore
c. Have issues arise and need close attention to solve it
d. New technology, trend or need are required to adapt changes

5. Try to find any solution for it and if you not found any solution, then it might be your problem statement.

6.Start construct your PS. Support your PS with citations why that area is important, why that specific field is important, what is the research gap and why the gap is important. Then at final paragraph, compress your problem statement in one sentence and stress the important of the solution and how it could benefit other.

Hope this will give you some guide. Last but not lease, dont forget to duaa, God are the best guidance. May Allah make it easy for all of us in our journey.... 




Thursday, October 3, 2013

Kereta wat hal....

Dari last week lagi Honey dok tengok tayar kereta tu dah nampak haus dan nipis... nak kena tukar la tu. Tapi dah hujung bulan.... so dah plan masuk gaji nanti nak ganti tayar baru. Bahaya gak bawak keta kalo tayar dah haus nih... Tengok2 tengahari tadi dah pancit.... Macam tau2 je gaji dah masuk.. bijak pandai betul kereta aku nih... Hmmm... Nasib baik la ada kawan aku yang baik hati.... Si "M" tolong aku bawak budak2 tu pergi dan balik sekolah... Mekacih ye yang.... Ko la kawan sejati hehehehe...



Lepas settle hantar abang sekolah petang, dan amik kakak balik dari sekolah pagi, bermula lah sesi menunggu di car workshop. Aku tak pandai bawak keta g workshop nih... selalunya mr hubby yg bawak. Tapi oleh sebab dia outstation hari ni... terpaksa lah redah gak sendiri... Dia kata budget sebijik dalam RM130 je... dan dia pesan jangan amik brand china. Hmmm... ok la cik abe... 

Sampai je kat kedai tayar... dia kata sebiji RM120, kalau tukar 4 biji dia buat alignment free... Hmmm. aku 'ok'kan aje la. Masa tengah tukar macam2 dia suh aku tukar. dia kata absorber dah pecah, brake dah haus, pastu ada apa benda tah kat bawah keta tu yg dah rosak... aku soh dia buat lain kali je la... tunggu mr hubby. Tapi bab brake tu aku rasa cam takut skt... ye la, kalo btl2 dah haus camana? tak ke bahayakan aku dan budak2 tu...  akhirnya termakan gak aku dgn pujuk rayu apek tu. tukar brake dan minyak brake. aku tukar minyak enjin sekali... total up dah rm700... adusss... sekali masuk workshop kopak duit aku. tu pun dia kata lain kali kena tukar absorber dengan mounting... ye la apek.... tunggu dapat gaji lain taun la pulak yer... gaji tahun ni dah abesss huhuhuhuh

Tuesday, October 1, 2013

Kalo tensen buat apa????

Tensen betul rasanya seminggu dua nih.... Dah la dekat 2 minggu anak2 asyik sakit. Pastu last week BP honey lak naik sampai 159/96... nah.... amek kau!!!

Proposal tak siap2 lagi. Minggu lepas 4 hari tak dtg lab, masuk hari isnin dah beku kepala otak. Nak tulis apa benda pun tak tau... kul 10.30 pg mr hubby call mintak tlg amik dia kat stesen komuter. Tersalah appointment camana tah, terpaksa la keluar gak layan dia.... (kalo dia soh pompuan lain amik lg tensen aku kan... hehehe). Lepas amik, dia nak g bank, pastu g post office, pastu g sana g sini.... tensennya... dah la kerja aku tengah banyak... takpe la... bawak2 sabar. layan je la kerenah dia....

Sekali masa kat bank, borang dia kena reject... eiii cerewet pulak kerani tu. Dah la kami tunggu giliran punya lama.... Muka hubby pun dah jadi ala-ala san goku masa dia tgh ada power. Dalam kereta... tak habis2 dok bebel pasal benda tu. Huhhh hilang mood nak study aku. Sampai kat lab pun rasa cam takde mood je... habis satu hari. satu perkataan pun x keluar dari kepala aku.

So hari ni aku keluar sorang2 utk release tension hahahha.... padan muka aku. nak tunggu mr hubby entah bila dia nak free x tau la... asyik bz je... huhuhuhuhu

Aku naik ktm komuter... lama gila aku x naik train g KL. hehehe rasa seronok plak. Pastu sampai kat KL central tukar naik monorail lak. Waaa..... relax tul rasa leh jenjalan... Aku g Low Yat Plaza... bawak tablet anak2 aku. dua2 takleh nak charge. Rupa2nya masalah charger ja.... ok la. Nasib baik kena RM40 ja.

Lepas tu cari tempat nak isi perut... Aku g Times Square makan kat Rasa Utara. Aku ni kalo x kuar ngan hubby mmg cari masakan melayu sbb kalo ngan dia xde can la.. Asyik makan fast food je. So... aku order laksa penang ngan air asam boi.. nyum nyum....



Lepas isi perut g window shopping jap. Kedai wajib ialah kedai aksesories.... hehehehe...
Pastu aku g carik purse baru... dah buruk benor purse aku... jeng jeng jeng.. cantik x? GUCCI tau... jgn jeles hahahhh

So... sekarang ni jam dah 8.10 malam.... aku nak start balik my proposal.... caiyok caiyok :-D