Thursday, October 31, 2013

CUPCAKE COKLAT DAN VANILLA




Seminggu x update blog... x sangka cepat betul masa berlalu. Hari ni dah masuk bulan November... makin dekat tarikh defend waaaaaaaaaaa!!!!!! Walaupun sibuk giler minggu ni, tak sampai hati pulak nak hampakan permintaan puteri kesayangan... Aina.. yang minta buat cupcake utk hari kanak2 hari ni..... Semalam balik dari lab pukul 7 mlm.... ajak En hubby gi beli barang dulu, ada pulak yg x cukup... Pukul 9 malam start baking... rasa berat tulang2 badan, tapi nengok muka aina dan iskandar yang dok menunggu operasi baking cupcake terus buat2 kuat hahahhah... kena jadik superwomen. Siap baking lebih kurang pukul 1 pagi. Check out resepi ok... :)

Honey buat 2 flavor.. perisa coklat dan vanilla.. checkout resepinya :)

CUPCAKE COKLAT

Bahan-bahannya :
250 gm unsalted butter
70gm brown sugar
150g gula caster
120gm tepung
60gm serbuk koko
1 sb baking powder
1 sk soda bikarbonat
1 sk esen vanilla
4 biji telur
240ml air sejuk

Cara membuatnya :
1. Campurkan tepung, serbuk koko, soda, baking powder dan garam. Kemudian ayakkan.
2. Putar butter, brown sugar dan gula caster sehingga gebu.
3. Masukkan esen vanilla dan telur sebiji demi sebiji
4. Masukkan tepung yang telah diayak berselang seli dengan air sejuk. Pastikan mula dengan tepung dan akhir dengan tepung.
5. Aturkan cup pilihan... masukkan adunan 2/3 cawan
6. Bakar dalam ketuhar 180C selama 20 minit atau sehingga masak. (kalau nak tau masak atau belum cucuk di tengah cupcake dengan lidi, kalau masih melekat tambah masa bakar lagi 5 minit. Ulang sampai tiada sisa melekat pada lidi)







CUPCAKE VANILLA
Bahan-bahannya :
125 gm unsalted butter
150gm tepung
120gm gula caster
1 sk soda bikarbonat
1sk baking powder
120ml susu
2 biji telur

Cara membuatnya :
1. Campurkan tepung, soda, baking powder dan garam. Kemudian ayakkan.
2. Putar butter dan gula caster sehingga gebu.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji
4. Campurkan susu dengan esen vanilla
5. Masukkan tepung yang telah diayak berselang seli dengan susu. Pastikan mula dengan tepung dan akhir dengan tepung.
5. Aturkan cup pilihan... dan masukkan adunan 2/3 cawan
6. Bakar dalam ketuhar 180C selama 20 minit atau sehingga masak.



HIASAN CUP CAKE :
Untuk hiasan aku guna buttercream jer... sebab x yah simpan dalam peti ais kek tu. kalau guna whipped cream kena masuk peti pulak.

Bahan2nya :
125gm unsalted butter
300gm icing sugar
2 sk air
edible image 
coklat warna warni

Cara membuatnya :
1. Pukul mentega sehingga gebu
2. Masukkan gula icing dan air dan pukul hingga sebati
3. Lapiskan pada cupcake biar rata.
4. Hiaskan dengan edible image dan coklat urai warna warni utk lebih menarik

Kalo rajin buh warna pun blh dalam butter cream tu... Selamat mencuba ok...

No comments:

Post a Comment