Wednesday, October 16, 2013

Projek Kek Besday di Hari Raya Aidiladha...

Hari ni hari jadi anak teruna ku yang hensem lagi menawan (walaupun hitam tapi hitam manis tau hhihihihi) yang ke-8. Makin besar anak teruna mama ni ye, mama doakan jadi anak soleh, dan berjaya dunia akhirat.... Jadi semalam bawak budak2 ni gi kedai bahan2 kek....  Nerves gak takut kedai tutup... ye la hari raya haji ni.... kalau ikut logik mana ada org nak g kedai beli brg kek kan. Orang g beraya rumah sedara mara, jumpa family. Tapi aku ni jauh di perantauan, g beraya ngan tokey kedai barang kek je la... uhuhu sedih tau.... 

Opsss back to tajuk asal, dah menyimpang lak dari tajuk heheheh...
OK nasib baik kedai bahan2 kek yummie kat seksyen 9 BBB tu bukak, dan ada gak 3-4 org melayu cam aku dok cari barang... heheheh ingatkan aku sorang je. Aku belikan edible image, Iskandar yg pilih sendiri gambar ben10 tu... Barang2 wajib byk yg dah ada kat umah, cuma aku tambah butter dengan coklat warna warni tu untuk hiasan. 




Untuk kek, buat kek coklat je... dah yg tu yg budak2 suka. Utk hiasan atas guna whipped cream.  Ok check out resepi ye :

KEK COKLAT 

Bahan2nya :

250gm unsalted butter
300gm tepung gandum
250gm gula caster
100gm gula perang
50 gm serbuk koko
5 biji telur
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1 sk garam
1 sk vanilla essence
300 ml air sejuk

Cara membuatnya :

1. Panaskan ketuhar 170C
2. Ayak bahan2 kering; tepung gandum, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder
3. Pukul mentega, gula caster dan gula perang 2-3 minit
4. Masukkan essence vanilla dan telur sebiji demi sebiji
5. Masukkan bahan ayak selang seli dengan air sejuk
6. Pukul sampai semua bahan sekata
7. Griskan loyang dengan mentega dan masukkan adunan
8. Bakar selama 45 minit pada suhu 170C



Untuk hiasan :
250ml whipping cream
Sedikit chocolate rice
Edible image
Sedikit chocolate candy
Pewarna hijau untuk hiasan

Cara2nya :
1. Pukul whipped cream sehingga kental. Utk tips memukul whipped cream blh refer blog kak azlita
2. Keluarkan 4 sudu besar whipped cream yg telah kental dan masukkan dalam mangkuk kecil dan masukkan pewarna hijau.
3. Putar sehingga sekata dan masukkan dalam piping bag. Honey guna nozel small star.
4. Pastikan kek betul2 sejuk dan potong kepada 2 lapisan
5. Letakkan sedikit whipped cream pada lapisan pertama dan ratakan
6. Letak lapisan kedua dan letakkan whipped cream sehingga menutupi kek
7. Kemaskan cream dan guna sikat untukkan kemaskan tepi kek (sikat kek tau.... jgn guna sikat rambut yg ada kat umah lak.. hihii)
8. Taburkan chocolate rice di tepi kek... (tengoklah taburan org x profesional... x hapa2)
9. Hiaskan keliling kek dengan whipped cream hijau guna piping bag
10. Letakkan edible image dan hias keliling dengan colorful candy.


Siap..... sukatan ni utk kek 1 kg. Oleh sebab oven Honey jenis kecik... buat loyang utk 1/2 kg. Jadi dapatlah  2 kek.... satu bawak g sekolah. satu lagi utk di ngapp di rumah. Lepas buat masuk dalam peti ais dulu ye... bagi cream tu keras skt. Bila dah nak potong baru keluarkan.... wokeys nak caucincau dulu...

bye....

4 comments:

  1. hai..salam perkenalan dr SRC..

    saya datang sini dan follow..sudi singgah ke blog saya ya, www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq

    ReplyDelete
  2. TQ bbwana.... insyaallah saya akan buat kunjungan balas ok :)

    ReplyDelete
  3. Salam nur honey..singgah dan folo blog sweet little castle..jika sdi snggah ke blog sya..blog suka2 baking kek jugak :)

    ReplyDelete
  4. waa.. adrianna syaz, sama la hobi kita ye. i follow :)

    ReplyDelete