Sunday, July 14, 2013

MEE UDANG.... PENANG MALI


Assalaamualaikum.... tak sangka cepat betul, hari ni dah hari ke-enam kita berpuasa. Tahun ni pertama kali berpuasa di KL. Seronok sebenarnya dok kat sini, yang tak tahannya 'traffic jam'.... ya ampuuuunnnnn.... sabor je la.Ish.. melalut dah ceritanya. Ok la... sebenarnya untuk buka puasa semalam honey masak mee udang. Ini memang my favourite dish... tambah-tambah kat penang memang terkenal mee udang especially mee udang sungai dua. Harga pun boleh tahan yer.... Untuk buat mee udang ingredient penting ialah kulit dan kepala udang. Honey kalau masak udang sambal ke, atau apa2 menu udang, kepala dan kulit wajib simpan. Kepala dan kulit udang ni, direbus, dimesin dan ditapis menghasilkan stok udang yang memang bessssttttt.. 

Ok la... ini resepinya... resepi asal tak ingat dah amik kat mana ataupun belajar kat sapa. Sekarang ni honey   buat ja ikut suka hati asalkan sedap... ok layannnnnn

BAHAN-BAHANNYA

1 kilo mee kuning (dicelur)
1 kilo udang saiz XL
1.5 liter stok udang
1 biji ubi keledek (direbus dan dimesin dengan air rebusan ubi)
1 cawan sos tomato
Sayur sawi (dicelur)
taugeh (dicelur)
tomato (hiris nipis)
daun bawang (hiris nipis)
cili merah (hiris nipis)
bawang goreng
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR
2 biji bawang besar *
4 ulas bawang putih *
2 sudu besar cili kering yang dikisar*
1 inci kunyit *



CARA MEMBUAT KUAH :

1. Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan sos tomato dan biarkan seketika sehingga pecah minyak.
3. Masukkan udang, garam dan gula sehingga udang masak.
4. Masukkan stok udang dan ubi keledek yang dimesin.
5. Biarkan mendidih dan kuah agak pekat.

CARA MENGHIDANG :

1. Masukkan mee kuning, sawi, taugeh, tomoto hiris, daun bawang, cili merah dan bawang goreng.
2. Cedok udang dan hiaskan di atas.
3. Masukkan kuah dan siap untuk dimakan.

Ubi keledek tu akan memekatkan kuah, jadi kalau rasa kuah cair, tambah ubi keledek kisar. Selamat mencuba.... :)


2 comments: