Tuesday, July 16, 2013

ORANGE MARBLE CAKE YANG GEBUSSSS...

 Photo: Mood : baking...  orange marble cake.

Salam uolllsss... nak masak apa pulak berbuka puasa hari ni? Honey tengah survey resepi-resepi yang sesuai  untuk berbuka. Minggu lepas, mak cik honey datang dari Sungai Petani. Dia nak daftarkan anak dia masuk kolej yang dekat dgn rumah honey.... jadi sempena diorang nak datang tu honey buatkan la Orange Marble Cake hasil resepi Mat Gebu. Linknya boleh ambil kat sini...

Memandangkan ramai yang nak datang, Honey buat la 2 biji, projek bermula di tengah-tenga malam masa bebudak tu semua dah tidor.Masa tu En hubby lak keluar jumpa kawan. Siap je baking terus masuk tido... Nak dijadikan cerita bila bangun pagi tengok2 kek tinggal sebiji.... heran betul mana hilang lagi 1. Rupa-rupanya masa en hubby balik, dah terhidu keharuman buah oren dari kek ni... Dia try sikit, sikit tengok2 habis sebiji.... cesss anyway resepi ni memang sedap, diakui sendiri oleh en hubby. Jadi tinggal la sebijik je untuk para tetamu...

Rasa tak puas makan, hari sabtu baru ni honey baking lagi sekali... kali ni boleh la makan puas-puas. Masa  honey buat, suhu 200C, terlupa nak setkan pasal tu jadi membukit skt kat tengah2. Takpela... mulut ku jugak yang nak menelannya. hehehhehe. OK la kalau uolsss rajin try la buat. Resepinya ada kat bawah yer....



BAHAN - BAHANNYA :

130 gram mentega berkualiti tinggi (scs, anchor, dll)
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour), diayak
2 biji telur gred A, asingkang kuning dan putihnya
3/4 cawan gula kastor, asingkan 1 camca besar
1 biji oren, parut kulitnya (bahagian kuning) dan perah jusnya
1 camca teh coklat emulco

CARA MEMBUATNYA : 

1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 9inci x 4inci x 3.5inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.

2. Putar putih telur dengan 1 camca besar gula kastor yang diasingkan hingga kental. Ketepikan. Dalam mangkuk yang sama, putar mentega dan baki gula kastor hingga gula putih. Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati. Masukkan parutan kulit oren, putar rata.

3. Perlahankan kelajuan, masukkan jus oren berselang seli dengan tepung hingga habis. Putar rata. Masukkan putih telur yang diputar kental tadi dan gaul dengan kaedah kaup balik menggunakan spatula hingga sebati.

4. Asingkan 4 camca besar bancuhan dan campurkan dengan coklat emulco, kacau rata. Tuang adunan kosong ke dalam tin, ratakan, kemudian sudu2kan adunan coklat atasnya. Gunakan chopstik, lorek 4 - 5 kali agar menajadi corak marble.

5. Bakar 45 minit atau hingga masak. Bila kek masak, keluarkan kek dari tin, biar sejuk atas jaringan sepenuhnya. Boleh potong dan hidangkan.



2 comments:

  1. HAHA..mesti igt kemana hilang sebiji kek
    igtkan dimakan tikus ye
    rupanya en suami yg makan,memg sedap lah tu smpai sebiji dia makan sorang :)

    ReplyDelete
  2. hahah.. itu la Irfa, suspen betul. Budak2 tu pulak asyik gelak2 kata mama dia mimpi buat 2 biji.

    ReplyDelete